Zmiana rozporządzenia o odstrzale sanitarnym
Zgnilec amerykański pszczół na terenie Żukowa gm. Włodawa
Powiatowy Lekarz Weterynarii we Włodawie zawiadamia o stwierdzeniu wystąpienia pierwszego ogniska z dniem 24 września 2018 r. zgnilca amerykańskiego pszczół w miejscowości Żuków 118, 22-200 Włodawa, powiat włodawski. W związku ze stwierdzeniem choroby wydał rozporządzenie z dniem 28-09-2018 r. w sprawie zwalczania zgnilca amerykańskiego pszczół na terenie gminy Włodawa, Wyryki i Hanna.
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii prowadzących badanie mięsa na użytek własny
Lp. |
Gmina |
Imie i nazwisko lekarza weterynarii |
Adres miejsca pracy, |
Godziny pracy |
Ilość zatrudnionych |
tel. Praca tel. dom tel. Kom. |
1. |
Włodawa |
Piotr Kapela |
Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc ul. Suchawska 5 22-200 Włodawa |
Pon. - Sob. 8.00 - 17.00; Niedz. 10.00 - 12.00; dni świąteczne nieczynne |
4 |
82 5721 446 500 002 086 |
1. |
Włodawa, Hanna |
Jerzy Łoszak |
Gabinet Weterynaryjny ul. Sejmowa 14 22-200 Włodawa |
Pon. - Sob. 8.30 - 14.00; Niedz. dni świąteczne nieczynne |
1 |
504 109 774 |
2. |
Wyryki |
Jerzy Sławek |
Wyryki 152 22-205 Wyryki |
Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
604 059 309 |
3. |
Urszulin |
Grzegorz Jaśkiewicz |
ul. Pocztowa 8 22-234 Urszulin
|
Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
501 560 227 |
6. |
Urszulin, Hańsk |
Piotr Hola |
Gabinet Weterynaryjny "BO-VET" ul. Kwiatowa 19 a 22-234 Urszulin |
Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne |
1 |
509 169 126 |
7. |
Wola Uhruska |
Dariusz Suwała |
Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 903 720 |
8. |
Stary Brus |
Andrzej Iwan |
Stary Brus 3, 22-244 Stary Brus |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 308 493 |
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii prowadzących badanie mięsa na użytek własny
Lp. |
Gmina |
Imie i nazwisko lekarza weterynarii |
Adres miejsca pracy, |
Godziny pracy |
Ilość zatrudnionych |
tel. Praca tel. dom tel. Kom. |
1. |
Włodawa |
Piotr Kapela |
Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc ul. Suchawska 5 22-200 Włodawa |
Pon. - Sob. 8.00 - 17.00; Niedz. 10.00 - 12.00; dni świąteczne nieczynne |
4 |
82 5721 446 500 002 086 |
1. |
Włodawa, Hanna |
Jerzy Łoszak |
Gabinet Weterynaryjny ul. Sejmowa 14 22-200 Włodawa |
Pon. - Sob. 8.30 - 14.00; Niedz. dni świąteczne nieczynne |
1 |
504 109 774 |
2. |
Wyryki |
Jerzy Sławek |
Wyryki 152 22-205 Wyryki |
Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
604 059 309 |
3. |
Urszulin |
Grzegorz Jaśkiewicz |
ul. Pocztowa 8 22-234 Urszulin
|
Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
501 560 227 |
6. |
Urszulin |
Piotr Hola |
Gabinet Weterynaryjny "BO-VET" ul. Kwiatowa 19 a 22-234 Urszulin |
Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne |
1 |
509 169 126 |
7. |
Wola Uhruska |
Dariusz Suwała |
Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 903 720 |
8. |
Stary Brus |
Andrzej Iwan |
Stary Brus 3, 22-244 Stary Brus |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 308 493 |
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii prowadzących badanie mięsa na użytek własny
Lp. |
Gmina |
Imie i nazwisko lekarza weterynarii |
Adres miejsca pracy, |
Godziny pracy |
Ilość zatrudnionych |
tel. Praca tel. dom tel. Kom. |
1. |
Włodawa |
Piotr Kapela |
Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc ul. Suchawska 5 22-200 Włodawa |
Pon. - Sob. 8.00 - 17.00; Niedz. 10.00 - 12.00; dni świąteczne nieczynne |
4 |
82 5721 446 500 002 086 |
2. |
Wyryki |
Jerzy Sławek |
Wyryki 152 22-205 Wyryki |
Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
604 059 309 |
3. |
Urszulin |
Grzegorz Jaśkiewicz |
ul. Pocztowa 8 22-234 Urszulin
|
Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
501 560 227 |
6. |
Urszulin |
Piotr Hola |
Gabinet Weterynaryjny "BO-VET" ul. Kwiatowa 19 a 22-234 Urszulin |
Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne |
1 |
509 169 126 |
7. |
Wola Uhruska |
Dariusz Suwała |
Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 903 720 |
8. |
Stary Brus |
Andrzej Iwan |
Stary Brus 3, 22-244 Stary Brus |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 308 493 |
Wścieklizna na terenie miejscowości Orchówek
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii
Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii prowadzących badanie mięsa na użytek własny
Lp. |
Gmina |
Imie i nazwisko lekarza weterynarii |
Adres miejsca pracy, |
Godziny pracy |
Ilość zatrudnionych |
tel. Praca tel. dom tel. Kom. |
1. |
Włodawa |
Piotr Kapela |
Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc ul. Suchawska 5 22-200 Włodawa |
Pon. - Sob. 8.00 - 17.00; Niedz. 10.00 - 12.00; dni świąteczne nieczynne |
4 |
82 5721 446 500 002 086 |
2. |
Wyryki |
Jerzy Sławek |
Wyryki 152 22-205 Wyryki |
Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
604 059 309 |
3. |
Urszulin |
Grzegorz Jaśkiewicz |
ul. Pocztowa 8 22-234 Urszulin
|
Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
501 560 227 |
4. |
Hanna |
Michał Zaniuk |
Hanna 161c/l 22-220 Hanna 161c/l |
Pon. - Sob. 8.00 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
508 176 641 |
5. |
Hanna |
Jacek Chmielowiec |
ul. Wokulskiego 6 22-200 Włodawa |
Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 8.00 - 14.00; Niedz. i dni świąteczne - Dyżur telefoniczny |
1 |
508 176 655 |
6. |
Urszulin |
Piotr Hola |
Gabinet Weterynaryjny "BO-VET" ul. Kwiatowa 19 a 22-234 Urszulin |
Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne |
1 |
509 169 126 |
7. |
Wola Uhruska |
Dariusz Suwała |
Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 903 720 |
8. |
Stary Brus |
Andrzej Iwan |
Stary Brus 3, 22-244 Stary Brus |
Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne |
1 |
502 308 493 |
Dodatkowy czas na przyjmowanie skarg i wniosków
Powiatowy Lekarz Weterynarii we Włodawie informuje, że wyzanczył poniedziełek 15:00 – 17:00 jako dodatkowy czas na przyjmowanie skarg i wniosków.
Hodowcy trzody chlewnej w obszarze ochronnym
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń
nakazuje:
1) utrzymywanie świń w gospodarstwie:
a) w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami oraz ze zwierzętami domowymi,
b) w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
5) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
6) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
7) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
8) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
9) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
10) zaopatrywanie świń przemieszczanych z gospodarstwa w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem tych świń.
zakazuje:
1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
2) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
3) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
4) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
5) prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
Posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie położonym na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami lub obszarze zagrożenia.
Ubój świń na użytek własny jest dopuszczony jeżeli świnia ta przebywała w gospodarstwie minimum 30 dni. Ubój należy zgłosić do PLW we Włodawie na 24 godziny przed planowanym ubojem. Świnie podlegają badaniu przed ubojowemu, a mięso badaniu poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii.
Hodowcy trzody chlewnej w obszarze ochronnym
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń
nakazuje:
1) utrzymywanie świń w gospodarstwie:
a) w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami oraz ze zwierzętami domowymi,
b) w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
5) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
6) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
7) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
8) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
9) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
10) zaopatrywanie świń przemieszczanych z gospodarstwa w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem tych świń.
zakazuje:
1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
2) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
3) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
4) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
5) prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
Posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie położonym na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami lub obszarze zagrożenia.
Ubój świń na użytek własny jest dopuszczony jeżeli świnia ta przebywała w gospodarstwie minimum 30 dni. Ubój należy zgłosić do PLW we Włodawie na 24 godziny przed planowanym ubojem. Świnie podlegają badaniu przed ubojowemu, a mięso badaniu poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii.
ROZPORZĄDZENIE w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Apel Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie do mieszkańców powiatu włodawskiego
Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie prosi o zgłaszanie padłych zwierząt dzikich – szczególnie mięsożernych w celu poddania ich badaniu w kierunku wścieklizny.
Apel Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie do mieszkańców powiatu włodawskiego
Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie prosi o zgłaszanie padłych zwierząt dzikich – szczególnie mięsożernych w celu poddania ich badaniu w kierunku wścieklizny.