Powiatowy Inspektorat Weterynarii
we Włodawie

ul. Suchawska 5, 22-200 Włodawa
aaaaa
Powiatowy Inspektorat Weterynarii we Włodawie

Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii

Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii prowadzących badanie mięsa na użytek własny

Lp.

Gmina

Imie i nazwisko lekarza weterynarii

Adres miejsca pracy,

Godziny pracy

Ilość zatrudnionych

tel. Praca tel. dom

tel. Kom.

1.       

Włodawa

Piotr Kapela

Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc

ul. Suchawska 5

22-200 Włodawa

Pon. - Sob. 8.00 - 17.00;

Niedz. 10.00 - 12.00;

dni świąteczne nieczynne

4

82 5721 446

500 002 086

2.       

Wyryki

Jerzy Sławek

Wyryki 152

22-205 Wyryki

Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

604 059 309

3.       

Urszulin

Grzegorz Jaśkiewicz

ul. Pocztowa 8

22-234 Urszulin

 

Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

501 560 227

6.       

Urszulin

Piotr Hola

Gabinet Weterynaryjny "BO-VET"

ul. Kwiatowa 19 a

22-234 Urszulin

Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne

1

509 169 126

7.       

Wola Uhruska

Dariusz Suwała

Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska

Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

502 903 720

8.       

Stary Brus

Andrzej Iwan

Stary Brus 3, 22-244 Stary Brus

Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

502 308 493

Wścieklizna na terenie miejscowości Orchówek

W związku ze stwierdzeniem wścieklizny zwierząt na terenie gminy Włodawa Powiatowy Lekarz Weterynarii we Włodawie wydał rozporządzenie nr 4 Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie z dnia 21 września 2018 r. w sprawie zwalczania wścieklizny zwierząt na części terenu Gminy Włodawa i Miasta Włodawa.

Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii

Rejestr urzędowych lekarzy weterynarii prowadzących badanie mięsa na użytek własny

Lp.

Gmina

Imie i nazwisko lekarza weterynarii

Adres miejsca pracy,

Godziny pracy

Ilość zatrudnionych

tel. Praca tel. dom

tel. Kom.

1.       

Włodawa

Piotr Kapela

Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc

ul. Suchawska 5

22-200 Włodawa

Pon. - Sob. 8.00 - 17.00;

Niedz. 10.00 - 12.00;

dni świąteczne nieczynne

4

82 5721 446

500 002 086

2.       

Wyryki

Jerzy Sławek

Wyryki 152

22-205 Wyryki

Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

604 059 309

3.       

Urszulin

Grzegorz Jaśkiewicz

ul. Pocztowa 8

22-234 Urszulin

 

Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

501 560 227

4.       

Hanna

Michał Zaniuk

Hanna 161c/l 

22-220 Hanna 161c/l 

Pon. - Sob. 8.00 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

508 176 641

5.       

Hanna

Jacek Chmielowiec

ul. Wokulskiego 6

22-200 Włodawa

Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 8.00 - 14.00; Niedz. i dni świąteczne - Dyżur telefoniczny

1

508 176 655

6.       

Urszulin

Piotr Hola

Gabinet Weterynaryjny "BO-VET"

ul. Kwiatowa 19 a

22-234 Urszulin

Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne

1

509 169 126

7.       

Wola Uhruska

Dariusz Suwała

Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska

Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

502 903 720

8.       

Stary Brus

Andrzej Iwan

Stary Brus 3, 22-244 Stary Brus

Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

502 308 493

Dodatkowy czas na przyjmowanie skarg i wniosków

Powiatowy Lekarz Weterynarii we Włodawie informuje, że wyzanczył poniedziełek 15:00 – 17:00 jako dodatkowy czas na przyjmowanie skarg i wniosków.

Hodowcy trzody chlewnej w obszarze ochronnym

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń
nakazuje:
1) utrzymywanie świń w gospodarstwie:
a) w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami oraz ze zwierzętami domowymi,
b) w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
5) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
6) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
7) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
8) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
9) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
10) zaopatrywanie świń przemieszczanych z gospodarstwa w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem tych świń.
zakazuje:
1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
2) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
3) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
4) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
5) prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.

Posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie położonym na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami lub obszarze zagrożenia.

Ubój świń na użytek własny jest dopuszczony jeżeli świnia ta przebywała w gospodarstwie minimum 30 dni. Ubój należy zgłosić do PLW we Włodawie na 24 godziny przed planowanym ubojem. Świnie podlegają badaniu przed ubojowemu, a mięso badaniu poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii.

Hodowcy trzody chlewnej w obszarze ochronnym

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń

nakazuje:

1) utrzymywanie świń w gospodarstwie:
a) w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami oraz ze zwierzętami domowymi,
b) w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
5) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
6) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
7) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
8) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
9) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
10) zaopatrywanie świń przemieszczanych z gospodarstwa w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem tych świń.

zakazuje:

1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
2) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
3) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
4) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
5) prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.

Posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie położonym na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami lub obszarze zagrożenia.

Ubój świń na użytek własny jest dopuszczony jeżeli świnia ta przebywała w gospodarstwie minimum 30 dni. Ubój należy zgłosić do PLW we Włodawie na 24 godziny przed planowanym ubojem. Świnie podlegają badaniu przed ubojowemu, a mięso badaniu poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii.

ROZPORZĄDZENIE w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków

Apel Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie do mieszkańców powiatu włodawskiego

Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie prosi o zgłaszanie padłych zwierząt dzikich – szczególnie mięsożernych w celu poddania ich badaniu w kierunku wścieklizny.

Apel Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie do mieszkańców powiatu włodawskiego

Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włodawie prosi o zgłaszanie padłych zwierząt dzikich – szczególnie mięsożernych w celu poddania ich badaniu w kierunku wścieklizny.

Uwaga hodowcy drobiu

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 20 grudnia 2016 r.


w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Na podstawie art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539, z 2015 r. poz. 266 i 470 oraz z 2016 r. poz. 1605) zarządza się, co następuje:

ZGŁOSZENIE MIEJSCA UTRZYMYWANIA DROBIU LUB INNYCH PTAKÓW

ZGŁOSZENIE MIEJSCA UTRZYMYWANIA DROBIU LUB INNYCH PTAKÓW

Wykaz gabinetów weterynaryjnych na terenie powiatu włodawskiego

Lp.

Gmina

Imie i nazwisko lekarza weterynarii

Adres miejsca pracy,

Godziny pracy

Ilość zatrudnionych

tel. Praca tel. dom

tel. Kom.

1.       

Włodawa

Piotr Kapela

Gabinet Weterynaryjny P.P.H.U. WET.ROL. sc

ul. Suchawska 5

22-200 Włodawa

Pon. - Sob. 8.00 - 17.00;

Niedz. 10.00 - 12.00;

dni świąteczne nieczynne

4

82 5721 446

500 002 086

2.       

Włodawa

Jerzy Wrzesień

Przychodnia Weterynaryjna  " Anivet"

22-200 Włodawa

ul. Żeromskiego 2

Pon. - Pt. 18.00 - 20.00, Sob., Niedz. i dni świateczne po uzgodnieniu telefoniczny

1

82 572 16 61

 

3.       

Wyryki

Jerzy Sławek

Wyryki 152

22-205 Wyryki

Pon. - Sob. 7.30 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

082 5913 018

0604 059 309

4.       

Urszulin

Grzegorz Jaśkiewicz

ul. Pocztowa 8

22-234 Urszulin

 

Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 7.30 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

82 5713 006

501 560 227

5.       

Hanna

Michał Zaniuk

Hanna 161c/l 

22-220 Hanna 161c/l 

Pon. - Sob. 8.00 - 15.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

83 379 82 15

508 176 641

6.       

Hanna

Jacek Chmielowiec

ul. Wokulskiego 6

22-200 Włodawa

Pon. - Pt. 7.30 - 15.00; Sob. 8.00 - 14.00; Niedz. i dni świąteczne - Dyżur telefoniczny

1

82 5723 634

508 176 655

7.       

Włodawa

Jerzy Łoszak

22-200 Włodawa

Ul. Sejmowa 14

Pon. - Sob. 8.30 - 14.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

606 487 342

82 5724 274

8.       

Urszulin

Piotr Hola

Gabinet Weterynaryjny "BO-VET"

ul. Kwiatowa 19 a

22-234 Urszulin

Pon. - Pt. 7.00 - 17.00; Sob. 7.00 - 15.00; Niedz. 9.00 - 12.00; Dni świąteczne nieczynne

1

509 169 126

9.       

Wola Uhruska

Dariusz Suwała

Spokojna 37, 22-230 Wola Uhruska

Pon. - Pt. 8.00 - 15.00; Sob. 8.00 - 12.00; Niedz. i dni świąteczne nieczynne

1

502 903 720

10.   

Urszulin

Marcin Mikusek

Gabinet Weterynaryjny "ZOOWET"

ul. Lubelska 25a

22-234 Urszulin

Pon. - Pt. 9.00. - 17.00; Sobota 9.00 - 13.00, niedziela i  dni świąteczne nieczynne

1

667 422 877

Ulotka informacyjna dla hodowców drobiu dot. HPAI

Ulotka informacyjna dla hodowców drobiu dot. HPAI

9