ASF w 2023
Obszary objęte restrykcjami w związku z ASF
Obszary objęte restrykcjami (zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2019/2169 z dnia 17 grudnia 2019 r.) gdzie:
- Obszar objęty ograniczeniami (Restricted Area) to gmina Hanna, Stary Brus, Wola Uhruska, Wyryki, gmina wiejska Włodawa oraz część gminy Hańsk położona na wschód od linii wyznaczonej przez drogę nr 819 w powiecie włodawskim obejmująca miejscowości: Bukowski Las, Hańsk Drugi, część wschodnia miejscowości Hańsk Pierwszy, Dubeczno, Macoszyn Mały, Osowa, Żdźarka, Szcześniki.
- Obszar zagrożenia (Hazard Area)- gmina Urszulin i część gminy Hańsk położona na zachód od linii wyznaczonej przez drogę nr 819 w powiecie włodawskim obejmująca miejscowości: Kulczyn, Kulczyn-Kolonia, Wojciechów, Ujazdów, Stary Majdan, Krychów, Hańsk Kolonia, zachodnią część miejscowości Konstantynówka, zachodnią część miejscowości Hańsk Pierwszy, zachodnia część miejscowości Rudka Łowiecka.
ASF materiały
ASF - materiały szkoleniowe dla hodowców i przedsiębiorców
- ASF materiały szkoleniowe dla hodowców - Iwona Markowska-Daniel, Zygmunt Pejsak
- ASF materiały szkoleniowe dla hodowców - prezentacja - Iwona Markowska-Daniel, Zygmunt Pejsak
- ASF materiały szkoleniowe dla myśliwych i leśników - prezentacja - Iwona Markowska-Daniel, Zygmunt Pejsak
- ASF materiały szkoleniowo-informacyjne dla myśliwych i leśników- Iwona Markowska-Daniel, Zygmunt Pejsak
- Zasady bioasekuracji myśliwych-wytyczne
- Ulotka dotycząca zasad bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną
- Przestrzeganie zasad bioasekuracji (ASF)
- Ulotka dla leśników i myśliwych
ASF informacje
Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.
Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).
Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.